Program „Owoce i warzywa w szkole”

warzywa
ARR

W ramach programu dzieci mogą bezpłatnie otrzymywać owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne oraz brać udział w działaniach edukacyjnych przeprowadzanych przez szkoły podstawowe mających poprawić wiedzę uczniów na temat zdrowych nawyków żywieniowych, pochodzenia żywności i rolnictwa oraz przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.

Produkty owocowo-warzywne objęte programem to:

  • owoce: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki
  • warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki
  • soki: owocowe, warzywne, mieszane

W każdym z 10 tygodni w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 dzieciom udostępnia się co najmniej 4 porcje owoców i warzyw. Łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu owocowo – warzywnego w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 wynosi 45.

Produkty mleczne objęte programem to:

  • mleko białe
  • jogurt naturalny
  • kefir naturalny
  • serek twarogowy

W każdym z 10 tygodni w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 dzieciom udostępnia się co najmniej 3 porcje mleka i przetworów mlecznych. Łączna liczba porcji mleka i przetworów mlecznych otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu mlecznego w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 wynosi 40.

Jednocześnie informujemy, że szczegółowe informacje dotyczące warunków uczestnictwa w „Programie dla szkół” można uzyskać na stronie internetowej http://www.kowr.gov.pl/.

Wychowawca klasy 2b Barbara Hulbój 


Ogródek klasy 0a


Ogródek lasy 2b


Wiosenne kanapki klasy 2b


Drugie Śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! To dzięki niemu dzieci mają energię do nauki i zabawy, a dorośli siłę do pracy. Dlatego w środę, 26 kwietnia uczniowie klasy IIIa  postanowili o tym wszystkim przypomnieć, przygotowując wiosenne drugie śniadanie.

Zajęcia te zostały poprzedzone pogadanką o zdrowych nawykach żywieniowych, o tym jak komponować posiłki, jak łączyć smaki i  jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym.  Na zajęciach uczniowie mieli okazję dowiedzieć się, czym jest kultura spożywania posiłków i higiena ich przygotowywania, rozwijać swą kreatywność i  wyobraźnię kulinarną. Dzieci przyniosły do szkoły produkty potrzebne do przygotowania kanapek. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Kanapki sporządzone przez uczniów były finezyjne, kolorowe, pięknie ozdobione i bardzo smaczne, gdyż uczniowie degustowali swoje kulinarne  dzieła  z ogromnym apetytem.

Warto organizować tego typu lekcje, ponieważ  utrwalają zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci. Nasi uczniowie kilka razy w tygodniu  dostają mleko, warzywa i owoce w ramach ogólnopolskiej akcji „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Szklanka mleka”.

B. Wiśniewska


Żyj Zdrowo

W  roku szkolnym 2016/2017 nasza szkoła kontynuowała uczestnictwo w programie „Owoce i warzywa w szkole”. Wszyscy uczniowie klas I- III za zgodą rodziców brali udział w tej akcji. Celem  programu jest kształtowanie wśród dzieci świadomości i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków.

Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin, błonnika pokarmowego i składników mineralnych, dlatego dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się świeże owoce, świeże warzywa oraz soki owocowe.

Spożywaniu owoców i warzyw towarzyszą liczne działania edukacyjne prowadzone przez nauczycieli klas I – III. W minionym roku szkolnym w klasie IIIa przeprowadzono  następujące zajęcia edukacyjne o  tematyce związanej ze zdrowym odżywianiem :

  • „ Jesienne owoce”
  • „Poznajemy piramidę żywienia”,
  • „Jak powstaje zdrowy chleb?”
  • „Znaczenie owoców i warzyw dla człowieka”,
  • „Higiena przygotowania i spożywania posiłków”,
  • „Od czego zależy nasze zdrowie”,
  • „Co nadaje smak potrawom?”,
  • „Zakładamy ogródek”.

Ponadto:

  • zorganizowano wystawki owoców i warzyw w „Klasowych kącikach przyrodniczych”,
  • wykonywano gazetki tematyczne oraz wystawy prac dzieci.

Nasi uczniowie:

  • brali udział w zabawach edukacyjnych (rozpoznawali warzywa i owoce za pomocą zmysłów: dotyku, węchu i smaku.
  • wychodzili na wycieczki do piekarni, hodowli pieczarek, lasu, ogródka i na pole,
  • rysowali oraz wydzierali owoce i warzywa,
  • poznawali „piramidę żywienia”,
  • robili kanapki i sałatki owocowe,
  • oglądali filmy propagujące zdrowe odżywianie,
  • zaplanowali i wykonali zdrowe śniadanie z wykorzystaniem warzyw,
  • rozmawiali na temat sadzenia i wysiewania rośli oraz warunków uprawy warzyw,
  • hodowali fasolę, siali  rzeżuchę,
  • układali przepis na sałatkę owocową.

Dzieci bardzo chętnie spożywały otrzymywane w szkole warzywa i owoce,  oraz aktywnie brały udział w organizowanych zajęciach. Akcja „Owoce i warzywa w szkole” będzie z pewnością  kontynuowana w przyszłym  roku szkolnym.

Warzywa

B. Wiśniewska